Jaarstukken 2018

4 Onderwijs

Wat hebben we daarvoor gedaan?

4.1   We willen in elke kern basisonderwijs behouden.

Wij ontwikkelen een visie op basisonderwijs in de kernen van Meierijstad mede in relatie tot leefbaarheid, clustering van voorzieningen en kwaliteit van onderwijs. De schoolbesturen hebben hierin een belangrijke rol. Deze visie vormt de basis voor het integraal huisvestingsplan (IHP).

4.2   Uitgangspunt is een multifunctionele accommodatie met als basis een integraal onderwijs huisvestingsplan.

Wij ontwikkelen aansluitend, in samenwerking met het onderwijs, een duurzaam integraal huisvestingsplan voor PO en VO en leggen dit, afhankelijk van komende wetgeving, voor aan de raad. Wij ontwikkelen een duurzaam meerjarig onderhoudsplan voor MFA's (programma 0), die volledig in eigendom bij de gemeente zijn.

4.3   Onderwijsbeleid

We (onder-)zoeken samen met onderwijs en bedrijfsleven  naar concrete maatregelen hoe we verbinding kunnen maken tussen studenten, jonge werkzoekenden en de lokale arbeidsmarkt (bv stagebureau, startersbeurs, 'HBO in de regio').

Toelichting:

In 2018 hebben wij veel geïnvesteerd in de relatie onderwijs-arbeidsmarkt. Aanvankelijk waren het enkel bilaterale contacten van de drie O’s. Nu gaat het daarnaast ook om gezamenlijke bijeenkomsten van de drie O’s. Op 23 oktober 2018 heeft de eerste werkconferentie onderwijs en arbeidsmarkt plaats gevonden. Daarbij waren wij bestuurlijk en ambtelijk vertegenwoordigd en was, naast POM en een aantal geselecteerde ondernemers, het gehele onderwijsveld van Meierijstad aanwezig. Als vervolg op die bijeenkomst gaan de drie O’s, op het niveau van Meierijstad, in petit-comité, de richtinggevende uitspraken met elkaar concretiseren. In januari is de vervolgbijeenkomst. Tijdens de POM- bijeenkomst van 6 november jl heeft het POM en de gemeente gezamenlijk allerlei sessies verzorgd. Een van die sessies betrof het onderwerp onderwijs en arbeidsmarkt. Inmiddels beginnen de gezamenlijke investeringen in de drie-O-samenwerking te renderen en is een eerste succes te melden. POM, Elde College en Fioretti College gaan deelnemen aan het project VMBO on Stage, een project dat gericht is op de beroepskeuze van het VMBO. Goede beroepskeuze is nergens -al zo vroeg- zo belangrijk als op het VMBO. Goede beroepskeuze leidt tot vak focus, toekomstperspectief en economische zelfredzaamheid. Bij On Stage ontmoeten de jongeren hun eigen, lokale, duurzaam en persoonlijke (beroeps)netwerk en leren dit te onderhouden. De VMBO-scholen begeleiden ze hierbij. Het On Stage Beroepenfeest faciliteert een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal ondernemersnetwerk voor jongeren van het VMBO en draagt bij aan kansgelijkheid, toekomstperspectief, beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden. VMBO On Stage bestaat sinds 2007.

De gemeente Meierijstad participeert actief in de samenwerking met de samenwerkingsverbanden passend onderwijs van de beide regio’s waarin de gemeente in is vertegenwoordigd. Via de gezamenlijke Ontwikkelagenda wordt uitvoering gegeven aan: aansluiting onderwijs-jeugdhulp voor gezamenlijke scholing van basisteams en bovenschools deskundigen/intern begeleiders, afspraken leerlingenvervoer naar speciaal onderwijsvoorzieningen,. het voorkomen van thuiszitters. Met de samenwerkingsverbanden wordt het komende jaar tevens ingezoomd op onderwijshuisvesting in relatie tot de toekomst en spreiding van de speciaal onderwijsvoorzieningen. In de regio Oss-Uden-Meierijstad vervullen wij de rol van voorzitter van de stuurgroep

Toelichting:

We participeren in de twee samenwerkingsverbanden (BNO en De Meierij). Doorlopend wordt gekeken naar het optimaliseren van de samenwerking, afstemming en resultaten, zowel regionaal als lokaal.

We stimuleren een educatief programma voor duurzaamheid binnen het onderwijs. Het samenstellen van het lesmateriaal is een primaire verantwoordelijkheid van de scholen. Wij kunnen  faciliteren en partijen aan elkaar verbinden.

In 2018 wordt samen met partners uitvoering gegeven aan het aanvalsplan laaggeletterdheid. Het plan wordt in het 4e kwartaal 2017 opgesteld. De onderwerpen: het bereik van de doelgroep, de doorontwikkeling van het aanbod en het verbreden van het netwerk van partners staan centraal.

In 2018 zal de implementatie plaatsvinden van de in december 2017 vast te stellen nota voor- en vroegschoolse voorzieningen opgenomen beleidsuitgangspunten. Wij willen dit ontwikkeltraject tezamen met onze samenwerkingspartners vormgeven. We zien ons hierbij overigens wel voor een uitdaging gesteld. Landelijk wordt gekort op de specifieke uitkering voor het gemeentelijk achterstandenbeleid. We zullen met onze samenwerkingspartners in overleg treden hoe invulling te geven aan deze bezuiniging.

Toelichting:

Het college heeft eind 2018 een besluit genomen over de harmonisatie van peuteropvang in Meierijstad. Dit besluit is de uitkomst van het onderzoek naar subsidiëring, inclusief DAEB (Dienst van Algemeen Economisch Belang) onderzoek. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het beleidskader voorschoolse voorzieningen en ontwikkelachterstanden. Naast de harmonisatie van peuteropvang zijn er ook andere actiepunten opgepakt, zoals de  implementatie van de observatiemethode KIJK!.. In 2019 worden de nog openstaande andere actiepunten uit dit beleidskader opgepakt.