Jaarstukken 2018

1 Veiligheid

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.1   Een veilige leefomgeving, in het bijzonder voor gebieden met een meer dan gemiddeld risicoprofiel voor criminaliteit.

Onder leiding van de Veiligheidsregio Brabant-Noord is in 2017 een project gestart om –naast de regionale samenwerking – te komen tot een intensiever samenwerking tussen de vier lokale brandweerposten. In aansluiting op de cyclus , die de Veiligheidsregio Brabant-Noord hanteert bij het opstellen van het regionaal risicoprofiel en het regionaal beleidsplan 2019 – 2022, wordt de raad betrokken bij de ontwikkeling van het beleid.

Ook in  2018 participeren we in een regionale werkgroep gericht op de preventie, signalering en aanpak van personen met verward gedrag. In deze context ontwikkelen we, met diverse partners uit veiligheids- en sociaal domein, een sluitende aanpak voor deze doelgroep. Streven is het plan in het eerste halfjaar van 2018 op te leveren.

1.2   Het vergroten van de nabijheid, herkenbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie, evenals de gemeentelijke toezichthouders.

In overleg met politie en justitie komen we tot een plan van uitvoering dat de samenwerking tussen de BOA’s en politie versterkt en hun nabijheid, herkenbaarheid en aanspreekbaarheid in de samenleving vergroot. Dit wordt meegenomen in het VTH beleidsplan en het VTH uitvoeringsplan 2018 en wordt in december 2017 voorgelegd.

1.3   Prioriteit voor aanpak huiselijk geweld alsmede voor ondermijnende criminaliteit in het bijzonder drugs gerelateerd.

Wij doen, naar verwachting in het 3e kwartaal 2018, een voorstel aan de raad voor een integraal veiligheidsplan dat in ieder geval prioriteit geeft aan de aanpak van huiselijk geweld, ondermijnende criminaliteit, de aanpak van drugs en high impact crimes (o.a. woninginbraken).

1.4   Inzet en betrokkenheid van inwoners, scholen, instellingen en bedrijven die leiden tot vermindering van overlast, onveiligheid en criminaliteit.

We ontwikkelen in de eerste helft van 2018, samen met woningbouwverenigingen en welzijnsorganisaties, een eenduidig aanbod aan buurtbemiddeling/mediation voor geheel Meierijstad. Deze middelen kunnen zorgen voor voorkoming van klachten en handhavingsverzoeken.

Met het werkbudget sociale veiligheid zorgen we voor snelle interventies en werken we aan vertrouwen en meldingsbereidheid van burgers, scholen en bedrijven. Dit doen we in samenspraak met Regiobureau Oost-Brabant De projecten zijn gericht op aanpak van bijvoorbeeld radicalisering, ondermijning. (awareness, meldingsbereidheid).

Burgerinitiatieven op het gebied van wijkpreventie worden ondersteund. Hierbij wordt gekeken of deze initiatieven breder in de gemeente uitgerold kunnen worden. In nauwe samenwerking met de buurtadviseurs en de politie stimuleren we de uitrol van buurtinformatienetwerken in Meierijstad. Dit doen we o.a. door periodiek informatiebijeenkomsten te houden.