Jaarstukken 2018

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Financiële kengetallen

Financiële kengetallen

Het Besluit Begroting en verantwoording (BVV) geeft aan dat de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing tenminste de volgende kengetallen moet bevatten:

 

Rekening 2017

Begroot 2018

Rekening 2018

Netto schuldquote

82%

90%

76%

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle versterkte geldleningen

76%

82%

72%

Solvabiliteitsrisico

33%

24%

36%

Grondexploitatie

75%

57%

70%

Structurele exploitatieruimte

1%

1%

1%

Belastingcapaciteit

105%

96%

95%

Netto schuldquote
De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft zodoende een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken. Bij een schuldquote hoger dan 130% is er sprake van een zeer hoge schuld. Volgens de VNG bevindt de schuldquote van een gemeente zich normaal tussen de 0% en 100%. Een netto-schuldquote die boven de 100% uitstijgt geeft aan dat er weinig leencapaciteit over is om de gevolgen van financiële tegenvallers op te vangen. De werkelijke netto schuldquote van de gemeente Meierijstad ligt op 76% voor 2018. Geconcludeerd kan worden dat de schuld dalend is.

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen
Omdat bij verstrekte leningen onzekerheid kan bestaan of ze allemaal worden terugbetaald wordt bij de berekening van de netto schuldquote onderscheid gemaakt door het kengetal te berekenen zowel inclusief als exclusief de doorgeleende gelden. Op die manier wordt duidelijk wat het aandeel van de verstrekte leningen in de exploitatie is en wat dat betekent voor de schuldenlast.
De netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen is voor 2018 berekend op 72%. Hoewel over de verstrekte leningen een risico gelopen wordt, kan verondersteld worden dat deze middelen worden terugbetaald.

Solvabiliteitsratio  
De solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin de gemeente in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Hoe hoger de solvabiliteitsratio, hoe groter de weerbaarheid.
Als signaalwaarde voor de solvabiliteitsratio geldt een percentage van 20%. Bij een solvabiliteitsratio lager dan 20% heeft een gemeente zijn bezit zeer zwaar belast met schuld. De solvabiliteitsratio voor 2018 van de gemeente Meierijstad is 36%.. Voorzichtigheid is geboden bij een ratio tussen de 20 en 30%. .

Grondexploitatie
Dit kengetal geeft weer hoe de boekwaarde van de grond zich verhoudt tot de totale (geraamde) baten. De boekwaarde van de voorraden grond is van belang, omdat deze waarde moet worden terugverdiend bij de verkoop. Het kengetal voor 2018 is voor de gemeente Meierijstad 70%.

Structurele exploitatieruimte
Dit kengetal is van belang om te kunnen beoordelen welke structurele ruimte de gemeente heeft om de eigen lasten te dragen, of welke structurele stijging van de baten of structurele daling van de lasten daarvoor nodig is. Voor de beoordeling van het structurele en reële evenwicht van de begroting wordt onderscheid gemaakt tussen structurele en incidentele lasten. Bij incidentele lasten of baten gaat het om eenmalige zaken die zich gedurende maximaal drie jaar voordoen. Een begroting waarvan de structurele baten hoger zijn dan de structurele lasten is meer flexibel dan een begroting waarbij structurele baten en lasten in evenwicht zijn. Bij de begroting 2018 is de structurele
exploitatieruimte 0,85%. Op basis van het kengetal blijkt dat er nauwelijks structurele ruimte is om tekorten of extra lasten binnen de huidige begroting op te vangen. Extra ruimte zal dan gevonden moeten worden door het eigen beleid aan te passen en via ombuigingen ruimte vrij te maken.

Belastingcapaciteit
De ruimte die een gemeente heeft om zijn belastingen te verhogen wordt vaak gerelateerd aan de totale woonlasten. Het COELO publiceert deze lasten ieder jaar in de Atlas van de lokale lasten. Onder de woonlasten worden verstaan de OZB, de rioolheffing en reinigingsheffing voor een woning met gemiddelde WOZ-waarde in die gemeente. De belastingdruk in de gemeente Meierijstad is voor 2018 niet exact weer te geven gelet op de nog bestaande verschillende tarieven voor afvalstoffenheffing.
 
Totaal beoordeling
Bij het opstellen van de begroting 2018 bestond de verwachting dat de financiële positie van de gemeente Meierijstad zou verbeteren ten opzichte van 2017. Zowel de schuldquoten als de grondexploitatie laten verbetering zien. De structurele exploitatieruimte is nog relatief laag. Ook de solvabiliteitsratio is verbeterd. De belastingcapaciteit ligt onder het landelijk gemiddelde en biedt daarmee nog ruimte..  

ga terug